Hoi Willem!
Wil jij voordat we beginnen met de vragen over jouw job eerst iets meer over jezelf vertellen?
Jazeker. Ik ben Willem en ik ben veertig jaar. Ik ben geboren en getogen in Heerenveen. Sinds 2006 woon ik samen met mijn vriendin in Opende in Groningen. Mijn vriendin en ik zijn al sinds 2000 een paar en we hebben ons gezin inmiddels uitgebreid met twee zoons: Jurryt en Arvin. Zij zijn nu zes en drie jaar. We zijn ondertussen ook bezig met de bouw van een nieuwe woning, wederom in Opende.

Kijk, eenmaal een ‘Opendenaar’, altijd een ‘Opendenaar’ dus.
Wat vind jij leuk om te doen in je vrije tijd?
Ik werk tweeëndertig uur zodat ik voldoende tijd overhoud om met mijn gezin door te brengen. Mijn vriendin werkt ook tweeëndertig uur en op deze manier hebben we elk een dag vrij met onze jongens. Ze worden snel genoeg oud, dus nu is de tijd om samen te genieten! We houden ervan om lekker met z’n allen buiten te zijn. Wanneer we een boswandeling maken zijn onze jongens helemaal blij. Ik ga ook graag op weg met de racefiets en de mountainbike.
Toevallig was het ook één van de vragen hoe jij fit blijft bij een beroep waar je veel zit. Zo te horen heb jij daar geen moeite mee?
Nee, de energie van twee jochies van drie en zes jaar helpt sowieso bij het fit blijven. Ik doe ook aan fitness. Overdag sta ik af en toe aan mijn sta bureau en ik loop veel.
Momenteel werk je als hoofd Finance & Control, om hier te komen heb jij al een heel pad afgelegd. Waar ben jij gestart?
Ik heb eerst netjes mijn middelbare school gedaan. Daarna ben ik naar de Rijksuniversiteit van Groningen gegaan om Accountancy te studeren. Naast deze fulltime studie werkte ik parttime bij een administratiekantoor in Heerenveen. Na mijn master volgde ik de post master Accountancy in deeltijd, dat hield in dat ik één dag per week studeerde en de rest van de week werkte bij een accountantskantoor. Die praktijkervaring is in mijn ervaring ook echt nodig om het theoretische gedeelte goed te laten landen. Als laatste liep ik een driejarige praktijkstage, daardoor mag ik mezelf nu ook registeraccountant noemen.
Je hebt gekozen voor een specifieke richting. Was het altijd jouw droom om accountant te worden?
Profvoetballer worden was mijn droom. Dat was mooi geweest. Toen ik mijn kruisband scheurde en niet de kwaliteiten bleek te hebben om de top te bereiken moest ik iets anders kiezen. Al op de middelbare school sprak het vak van accountant me erg aan. Het was me duidelijk dat ik iets moest gaan doen met cijfers.
En dat ben je gaan doen!
Je zei dat je jezelf registeraccountant mag noemen. Wat is het verschil met een ‘normale accountant’?
Je hebt eigenlijk twee soorten accountants. De AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en de registeraccountant (RA). In de basis dient de AA accountant als adviseur en sparringpartner voor midden en kleine bedrijven. Een registeraccountant dient meer als controleur van (middel-)grote bedrijven. De AA is dus als ware de huisarts van de ondernemers en de RA is opgeleid om te controleren, dat is de wettelijke taak. Bedrijven die boven een bepaalde grootte uitkomen moeten hun jaarrekening verplicht door een accountant laten controleren.
Helder. Wat ben jij gaan doen na je studie?
In 2005 ben ik na mijn master begonnen bij Priore Accountants in Drachten. Daar heb ik twee jaar als samenstel accountant gewerkt in de medische tak, in de rol als assistent accountant. Hier richtte ik me echt op het samenstellen van jaarrekeningen, dit bleek niet het ding te zijn waar ik mijn plezier uit haal. Grof gezegd was dit puur cijfers invoeren, jaarrekeningen maken, uitbrengen en nog een keer.
Ik vond het tijd voor wat nieuws en startte in 2007 op de controle afdeling van Bentacera. Eerst in Leeuwarden, maar al snel in Drachten. Daar was het mijn taak om de jaarrekening te controleren. Het controleproces bestaat eigenlijk uit twee delen. Eerst neem je de processen door en kijkt dus waar de cijfers vandaan komen, wat voor mensen er werken, wat ze doen etc. Bij die job werk je dus meer met mensen. Doordat je ook echt bij de bedrijven langs gaat en niet alleen op kantoor achter de computer zit, gaat een bedrijf ook echt voor je leven. Daarna duik je pas de cijfers in om te kijken of wat er staat klopt met wat je verwacht n.a.v. de gesprekken etc.
Bij Priore kwam je zoals genoemd vooral bij zorgprofessionals. Hoe zat dit bij Bentacera?
Bij Bentacera zag ik eigenlijk alle soorten opdrachtgevers. Denk aan zorginstellingen en dienstverlenende bedrijven, maar ook transport-, handels- en productiebedrijven. Zo kwam ik ook bij Van der Werff langs. Eigenlijk alle spectra zag ik dus wel voorbij komen. Dit werkt nu in mijn voordeel. Ik heb veel gezien bij verschillende soorten bedrijven. Daardoor kan ik vaak ook meerdere opties geven.
Kijk dat zijn uiteenlopende opdrachtgevers en daarin vond jij dus voldoende uitdaging, gezien je er werkte tot je bij ons bedrijf terecht kwam!
Ja, ik heb zo’n veertien jaar bij Bentacera gewerkt. Ik ben begonnen als assistent accountant en ben uiteindelijk controleleider en data analist geworden. Er was zeker uitdaging te vinden. De laatste jaren ben ik me meer gaan specialiseren in het data deel. Daardoor kan ik nu goed de vertaalslag maken vanuit financieel naar IT en data.
Wat deed je precies als controleleider?
Als controleleider fungeerde ik meer als sparringpartner voor de klant en stuurde ik de controles aan door een team van (assistent) accountants aan te sturen. Ik was dus vanuit deze rol minder bezig met de personen binnen het bedrijf (van de klant) zelf. Dit is iets waar ik me nu bij Van der Werff verder in wil ontwikkelen.
Waar je voorheen opdrachten uitvoerde voor klanten in verschillende werkvelden ga je nu volledig over tot enkel het transport. Waarom kies je juist voor transport?
De logistiek staat nooit stil he! Haha. Bij Bentacera heb ik al meerdere transportbedrijven als klant gehad, dus ik heb er al de nodige kennis van. Ik heb ook wel de nodige linkjes naar het transport. Mijn broertje werkt bijvoorbeeld bij Portena. Hij is als chauffeur begonnen en werkt er nu op de planning. Mijn vader heeft als bijbaan op de vrachtwagen rond gereden.
Verder kende ik Van der Werff al omdat het een opdrachtgever van Bentacera was. Ik ben van 2011 tot 2019 bij de controles betrokken geweest. De no-nonsens aanpak van Van der Werff past wel bij mij. Als er iets is dan zeg je het en ga je ermee aan de slag.
Nu de vraag waar veel mensen op hebben gewacht: Je werkt nu als hoofd Finance & Control bij Van der Werff. Wat doe je eigenlijk?
Algemeen bekeken kun je zeggen dat er verschillende controllers bestaan. Je hebt financial controllers en business controllers. Ik zit meer op het financiële deel. Binnen Van der Werff werkt natuurlijk ook al een controller: Bert. Het is de bedoeling dat ik verantwoordelijk word voor de financiële afdeling (dat is dus het stukje Finance). Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat de manier waarop de informatie tot stand komt betrouwbaar tot stand komt (Control).
Ik ben bezig met de rapportage over de resultaten, dus het in de grip houden van kosten en opbrengsten. Op het moment dat er financiering nodig is, bereid je een financieringsaanvraag voor. Op het moment dat het bedrijf een overname wil doen ga je daarin ondersteunen.
Wat is effectief het verschil tussen een boekhouder en een controller?
Een boekhouder is eigenlijk degene die alles invoert. Een controller is degene die daar toezicht op houdt. Een echte boekhouder is eigenlijk alleen facturen aan het invoeren en boekingen aan het maken. Een controller die doet iets met de cijfers. Dus die gaat kijken welk verhaal de cijfers hem vertellen. Wat zit eronder? Gaan dingen juist wel of niet goed op de werkvloer? Waar kunnen we nog iets winnen?
Jij kunt dus op basis van de cijfers adviezen verstrekken aan het bedrijf. Dus bijvoorbeeld aangeven wat verstandig is om processen anders in te richten?
Ja, bijvoorbeeld. De cijfers is maar één onderdeel uiteindelijk. Je bent echt op zoek naar het verhaal achter de cijfers. In die zin ben ik nu heel druk bezig met kennismaken met de mensen binnen het bedrijf. Wie doet wat, wie is waarvoor verantwoordelijk, waar komt alles vandaan? Wij zeggen altijd: Garbage in is garbage out. Als je slechte input krijgt, krijg je er ook nooit goede output uit. Dus dan kun je wel heel veel op cijfers willen doen, maar dan heb je er eigenlijk niets aan. Dus ik kijk nu vooral waar de cijfers vandaan komen. Het zijn niet alleen financiële cijfers waar ik me mee bezighoud, je hebt ook operationele cijfers. Zoals de kilometers die de auto’s maken, de beladingsgraden, de vierkante meters die je in de opslag hebt staan, dieselverbruik. Dat zijn weer hele andere onderdelen van mijn werk, waar ik weer op hele andere plaatsen kom en afhankelijk ben van andere mensen en apparatuur. Bijvoorbeeld een vrachtauto met of zonder boardcomputer, een chauffeur die gegevens invoert, etc.
Daarnaast begeef ik me ook op het vlak van data analyse. Ik duik dus de cijfers in om te kijken waar ze vandaan komen en ik onderzoek of ik er nuttige informatie vandaan kan halen. Een voorbeeld daarvan is dat mijn collega Bert bijvoorbeeld meerdere keren per dag een bepaalde actie in het systeem uit moest voeren, dat was een handeling die tijd en energie kostte. Ik ben toen nagegaan waar die fout in het systeem vandaan komt. Daarvoor moet je in overleg gaan met de mensen die de gegevens invoeren. Uiteindelijk vind je dan ergens een foutje in de data, in dit geval ging het om een crediteurencode die verkeerd stond. Dit is een klein voorbeeld van een kleine verbetering in het proces, maar tot veel minder handmatige handelingen.
“Iedereen denkt ook dat accountants in de cijfers zitten, maar juist de mensen zijn heel belangrijk.”
Als jij iets vindt in de cijfers, maak jij dan ook zelf de vertaalslag richting het team door bijvoorbeeld adviezen te geven of doen andere personen binnen het bedrijf dit?
Natuurlijk is dat afhankelijk van wat je vindt. Maar in principe ga ik zelf als eerste terug naar de medewerker. Misschien heeft hij/zij wel een hele goede reden om het op die manier te doen. Dus ik kan wel vanuit mijn ‘torentje’ gaan zeggen: “Dat doe je fout.” Maar hij/zij heeft misschien wel een hele goede reden om het juist op die manier te doen. Ik wil dan graag begrijpen waarom iets zo gebeurt. “Je moet wel weten waar iets vandaan komt, wil je er iets over kunnen zeggen.”
Komen mensen vaak met een goede reden waarom ze afwijken of is het vaak per ongeluk?
Bij Van der Werff heb ik hier nog niet voldoende ervaring in om er iets over te zeggen. Maar in vorige banen kreeg ik vaak het antwoord: “Oh ja, maar zo deed ik het altijd al.” Dat vind ik een heel risicovolle houding, want als er iets wijzigt in bijvoorbeeld wetgeving, kan het best zijn dat de manier waarop je iets in het verleden deed (en goed was), nu niet meer is toegestaan, met alle gevolgen van dien.
Welke van jouw taken als hoofd Finance & Control geven jou de meeste energie?
Samen met mensen dingen verbeteren. Het werk voor alle partijen makkelijker maken. Ik heb zelf een hekel aan repeterende taken. Als je iedere dag hetzelfde moet doen, wordt het er niet leuker op.
Bij Van der Werff zijn we constant in beweging en krijgen mensen ook het vertrouwen om dingen op te pakken. Ik denk dat verbeteringen hier dus goed door te voeren zijn.
Welke verbeterpunten zie jij op dit moment al voor Van der Werff?
Waar ik nu mee bezig ben zijn de rapportages. Dat is op het moment best nog wel veel handwerk en kan meer geautomatiseerd worden. Dankzij deze automatisering kun je de gegevens vervolgens ook realtime volgen. Het is handig om repeterende taken te koppelen aan de systemen die we hebben, zo kunnen we de rapportage vereenvoudigen.
Oke, meer gaan digitaliseren is dus stap één.
Precies.
Hoe zou jij jezelf als professional omschrijven, waarom ben jij goed in wat je doet?
Ik ben een rustig persoon die iedereen in zijn waarde laat. Mijn wil is absoluut geen wet. Ik probeer dingen altijd samen te doen met mensen. Ik kan wel zeggen dat ik alles weet, maar dat weet ik niet. Er zijn hier genoeg mensen die veel meer weten over het bedrijf. Ik kan dus beter de informatie bij hen ophalen, dan dat ik zelf iets bedenk. Ik probeer altijd zoveel mogelijk de kennis van anderen te gebruiken. De grootste fout die je kunt maken is namelijk de fout die je alleen maakt, dus laten we samen tot een goede oplossing komen. Daarnaast ben ik heel analytisch. Ik kan redelijk snel tot de kern van cijfers en overzichten komen. Wat gebeurt er en wat zijn de bijzonderheden. Daarnaast kan ik zoals eerder benoemd goed de vertaalslag maken vanuit financieel naar IT en data, zodat helder krijgen welke gegevens we nodig hebben.
Waarin zou je je verder willen ontwikkelen?
Vooral in het stukje aansturen van mensen. Dat is het belangrijkere nieuwe onderdeel binnen deze nieuwe functie. Waar ik voorheen een team op een opdracht aanstuurde, wordt dat nu wat breder getrokken naar een hele afdeling. Ik wil daarin voor mezelf stappen maken om mezelf op een hoger niveau te krijgen. Om me hierin te ontwikkelen volg ik momenteel een Human Development opleidingsprogramma.
Bedankt voor de heldere uitleg over jouw interessante werkzaamheden! Veel succes bij jouw nieuwe job als hoofd Finance & Control Willem.