Jesmer » Van der Werff Logistics

Vacatures filteren

  • Regio's

  • Vakgebied

  • Dienstverband

Stel vacature alert in Stel vacature alert in

Jesmer

Jesmer

Hi Jesmer, vertel: Waar woon je en woon je alleen of samen?
Ik woon in Gorredijk samen met mijn vriendin. We hebben twee kinderen. Een zoon van drie en een dochter van elf maanden.

Dat klinkt gezellig! En wat wilde jij worden toen je zelf nog een jonge jongen was?
Ik wilde boer worden of chauffeur. Daar droomde ik als jongetje al van!

Eén van beide is sowieso uitgekomen, de andere droom ook?
Bijna! We konden de boerderij overnemen van mijn schoonvader, maar we hebben het niet gedaan.

Jesmer
“Ik wil een keurig bedrijf, een netjes bedrijf. En een bedrijf met veel uitdaging! Met dit wensenpakket kwam ik uit bij Van der Werff Logistics!"

Je kwam dus wel dicht in de buurt van het waarmaken van beide jeugddromen. Ben je als ‘jonge jongen’ meteen gestart met je chauffeursopleiding?
Nee, ik ben de zorg en welzijn kant opgegaan. Dat komt omdat ik op de middelbare school moest kiezen tussen de volgende drie: economie, techniek of zorg. Economie is veel administratie. Ik heb dyslexie, dus daar had ik geen trek in. Techniek? Nou, nee. De mensen die daarvoor kozen waren mijn mensen niet. Toen heb ik voor zorg gekozen. Mensen zeiden tegen me: “Je bent erg sociaal”. Toen dacht ik: “Dan moet ik dat maar doen!”

Wat ben je uiteindelijk gaan studeren na de middelbare school?
Ik ben HBO Bewegingsagogie gaan studeren. Dus zorg gecombineerd met sport.

Wat is er na jouw opleiding op je pad gekomen?
De crisis. De vorige crisis dan: de economische crisis. Ik ben toen hapsnap werk gaan doen: een avondje hier, een ochtendje daar etc. Ik ging ook als koerier aan het werk. Dat deed ik met een busje en rijbewijs BE. Later met rijbewijs C. En toen dacht ik: “Nu wil ik ook voor mijn CE rijbewijs gaan!” Toen ben ik bij Van der Werff terecht gekomen en heb ik op mijn zevenentwintigste mijn CE rijbewijs gehaald. Ik heb vervolgens eerst vrij lang in de loods gelopen omdat de vorige loodsvoorman ziek werd. Die heb ik toen een hele tijd vervangen.

Je was dus al ‘aardig op leeftijd’ al toen je startte met het chauffeurswerk. Je hebt in de jaren ertussen vast heel wat meegemaakt tijdens je zogenaamde: ‘hapsnap werk’.
Ja, ik heb heel wat gependeld tussen de verschillende banen. Ik heb nu bij Van der Werff voor het eerst één werkgever. Tot mijn achtentwintigste heb ik altijd meerdere werkgevers gehad in de zorg en in het transport (eerst had ik dus naast mijn werk bij Van der Werff ook nog een aantal baantjes). Als top heb ik zelfs wel negen werkgevers gehad! Ik gaf op verschillende locaties begeleiding, s avonds stond ik in de fitnessbegeleiding. Zo vulde ik mijn weken. Het was wel leuk, maar ook erg hectisch. Je bent op zo’n manier altijd aan het jagen.

Het lijkt me ook een hele klus om dan te kiezen waarop je je loonheffing inzet.
Er zijn genoeg logistieke bedrijven te vinden, waarom koos jij voor Van der Werff?
Haha, het was inderdaad moeilijk kiezen qua loonheffing.

Mijn vader zit bij de inspectiedienst voor de transportwereld. Als inspecteur gaat hij bij bedrijven langs en kijkt hij naar de regelwetgeving. Hij geeft advies waarin een bedrijf nog winst kan maken op dit gebied.

Ik zei tegen hem: “Ik wil bij een bedrijf werken die regelwetgeving hoog in het vaandel heeft staan.” Ik ben daar immers mee opgegroeid en ik vind het mooi als dat in ieder geval goed zit. Daarnaast zei ik: “Ik wil een keurig bedrijf, een netjes bedrijf. En een bedrijf met veel uitdaging!” Mijn vader zei toen tegen me dat ik sowieso bij Van der Werff moest zijn.

Inmiddels werk je 5,5 jaar bij Van der Werff. Komt wat jouw vader toen zei, overeen met de werkelijkheid?
Ja, zeker! Ze zijn hier continue bezig met innovatie. En het werk is erg uitdagend. Zowel op de auto als in de loods is het werk nooit saai. De werksfeer is ook super. Al helemaal voor dat het zo’n groot bedrijf is. Als ik zie hoe mensen met elkaar omgaan, vind ik dat sterk. Het blijft persoonlijk.

Klikt mooi. Ben je destijds trouwens via je vader binnengekomen bij het bedrijf?
Nee, mijn vader kende hier wel veel mensen en wilde dus ook wel een goed woordje voor me doen. Maar dat wilde ik niet. Toen ik hier inmiddels al vier jaar werkte en een vast contract had, vroeg Theo van der Werff aan me: “Ken jij ook een Breeuwsma uit Gorredijk?” Ik zei: “Jawel!” Oh wie is dat? Dat is mijn vader zei ik. Dus nee Theo wist dat destijds niet.

Even terugkomend op wat je zojuist zei: Je ging na het behalen van je rijbewijs aan het werk als vervangend loodsvoorman. Is dat niet een vrij hoge functie voor iemand die nog maar net in dienst is?
Ja, ik had in de jaren dat ik meerdere banen werkte ook al ervaring opgedaan als leidinggevende in de loods. Toen ze me vroegen of ik aan het werk wilde als loodsvoorman, ben ik met de jongens in de loods gaan zitten. Ik heb aangegeven dat ik daar helemaal nieuw was en gevraagd of ze er oké mee zouden zijn als ik aan de slag zou gaan als de vervangend loodsvoorman. Het team stond achter me, dus ik ben aan het werk gegaan. Hierna ben ik vanaf de auto altijd vervanger gebleven. Als iemand ziek was, dan stond ik er.

Heb je in de jaren erna wel langere tijd als chauffeur gewerkt? Of heb je meer ervaring als voorman?
Nadat ik als loodsvoorman had gewerkt ben ik vier jaar chauffeur geweest. Na die vier jaar stopten er twee voormannen bij Van der Werff en toen ben ik volledig overgegaan van de auto naar de loods. Ik vond het ondertussen wel fijn om wat meer thuis te zijn. Mijn vriendin en ik hebben twee kinderen en kinderen (opvoeden) kun je immers niet overdoen. Ik heb het werk als loodsvoorman daarna twee jaar gedaan.

Je bent nu chauffeurscoach. Hoe is de overstap van loodsvoorman naar chauffeurscoach gegaan?
Toen ik werkte als chauffeur was ik ook mentorchauffeur en werkte ik de nieuwe jongens en meiden in. Ik heb toen al eens benoemd dat ik de connectie tussen de chauffeurs en het kantoor miste. Dat daar nog iets tussen moest zitten. En ook miste ik de aansturing van de mentorchauffeurs. Als mentorchauffeur kreeg je vanuit de planning te horen wie er mee zou gaan op de auto. Ertussenin miste ik een schakel. Iemand waar je als mentor naartoe kunt gaan om aan te geven dat je ergens tegenaan loopt. Ik werd ook de hele dag gebeld met vragen, ik wil altijd iedereen wel helpen. Het leek me alleen veel handiger als er iemand zou zijn die dat vanuit kantoor kon oppakken.

Die functie is toen gemaakt en Barry Kuijpers is chauffeurscoach geworden. Nu er voor hem telkens meer P&O werkzaamheden bij zijn gekomen, werd mij gevraagd of de functie wat voor mij was. Ik had immers aangegeven dat ik deze functies destijds miste en ik had al ervaring in het werken-leren traject, ervaring in de loods, als mentor en ook als chauffeur.

Volgens de leiding ben ik ‘een bindende sociale factor.’ Dat vond ik een mooi compliment! Ik heb er voor gekozen om de uitdaging aan te gaan. En ik werk nu sinds begin april als chauffeurscoach.

Even voor de duidelijkheid: “Wat is het verschil tussen een mentorchauffeur en een chauffeurscoach?
Een mentorchauffeur is ‘gewoon chauffeur’. Als er een nieuwe chauffeur komt, gaat hij/zij één of twee weken volledig met die nieuwe chauffeur mee (lengte van mentortraject verschilt per chauffeur, de ene heeft net wat meer tijd nodig dan de ander). De mentor begeleidt de nieuwe chauffeur en leert hem/haar alle kneepjes van het vak.

Een chauffeurscoach gaat fysiek niet mee. Dat komt enkel eens voor op bijvoorbeeld de fine tune dagen. Dan ga ik een dag mee om de puntjes op de i te zetten. Ik vorm het aanspreekpunt voor het team. Ik rooster in met welke mentor de nieuwe chauffeurs op pad gaan. Wanneer de nieuwe chauffeurs zonder mentor onderweg gaan, volg ik ze vanuit ons kantoor. Ik kan er dan op letten of de planning rekening houdt met de nieuwe chauffeurs, ik kan zien hoe de ritten verlopen en of ze de boordcomputer en de tachograaf goed behandelen. Wanneer er vragen zijn, hebben ze mij als vast aanspreekpunt. De mentorchauffeur wordt dan niet telkens gebeld en kan zich dus lekker focussen op zijn werk. Dat is het grote verschil.

Duidelijk. Wat zijn de zaken die je leuk vindt aan je nieuwe job en wat vind je daarentegen minder leuk om te doen?
Het op schade en verbruik wijzen is niet altijd leuk, het ligt eraan hoe dit wordt opgepakt door de chauffeur. We willen natuurlijk beide dat hier opbouwende stappen in worden gemaakt. De leuke dingen vind ik dat je mensen echt kunt helpen en dat er ruimte is om een complimentje uit te delen. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe jongen is die zijn werk heel goed oppakt of wanneer iemand een ‘perfecte’ week heeft gereden.

Zijn er in de loods en de werkplaats ook mensen die een soortgelijke rol vervullen als jij?
In de loods worden leerlingen begeleid door de voorman. In de werkplaats worden leerlingen toegewezen aan monteurs. Het is niet altijd dezelfde persoon die deze taak op zich neemt, ze kijken bij wie de leerling past. Leerlingen hebben altijd een vast aanspreekpunt.

Hoe omschrijf jij jezelf als chauffeurscoach?
Dat is nog moeilijk te zeggen omdat ik per 1 april ben gestart. Ik ben nu vooral nog zoekende. Mijn voordeel is dat ik de firma, het systeem en de mensen al goed ken. Ik wil in ieder geval altijd helpen, ik ben sociaal, ik sta open voor alles en ik heb een positieve instelling.

Stel iemand leest dit en denkt: Wow die baan die Jesmer heeft, die wil ik ook. Wat is jouw advies aan die persoon?
Het belangrijkst in alles is volgens mij: “Blijf je best doen en blijf altijd jezelf.” Dat is het allerbelangrijkste. Maak je niet druk over wat een ander van je vindt. Vooral in deze functie en ook in de functie als voorman moet je ervan uit gaan dat je het niet altijd voor iedereen goed kan doen. Je bent in deze functie toch ook geregeld ‘de boeman’. Ik moet bijvoorbeeld checken of mensen dingen goed ingevoerd hebben in de boordcomputer en of de ladingen goed zijn afgebonden etc. Is dat niet het geval? Dan moet ik daarmee aan de slag. Ik bespreek meldingen altijd persoonlijk. Toch wordt dat natuurlijk niet altijd gewaardeerd. Daar moet je tegen kunnen.

Je werk kent dus ook zijn minder leuke kanten.
Stel je voor: Ik ben chauffeur en ik word aangenomen bij Van der Werff. Hoe gaat het er vervolgens aan toe?
Wanneer je als chauffeur bij Van der Werff aan de slag gaat, ga je meestal eerst twee dagen aan het werk in de loods. Even kijken met wat voor materialen wij werken, wat het werk precies inhoudt en hoe het materiaal werkt. In de overslagloods krijg je daar een beeld bij. Nieuwe chauffeurs ontdekken dankzij het inwerken in de loods ook het ‘waarom’. Waarom moeten ladingen bestickerd worden? Waarom is het zo belangrijk voor de loods dat de papieren in orde zijn? Etc.

De tweede dag in de loods begint de nieuwe chauffeur om 13.00 uur. Op die dag ga ik met de nieuwelingen even een uur à anderhalf uur met de kooiaap stoeien. Dan kan de nieuwe chauffeur de basisvaardigheden van de meeneemheftruck alvast ervaren. Na de kennismaking met de meeneemheftruck werkt hij/zij nog een aantal uur in de loods tot het moment dat de mentorchauffeur om een uur of zes a zeven terugkomt van zijn rit. Dan overleggen ze hoe laat ze de volgende dag samen op pad gaan en wat ze gaan doen. De loodsvoorman houdt vervolgens rekening met de begintijd van de volgende dag, zodat de nieuwe chauffeur de dag erop lekker uitgerust op pad kan gaan.

Neemt de nieuwe chauffeur op zijn derde werkdag gelijk plaats achter het stuur of rijdt de mentorchauffeur het eerste stuk?
Dat ligt aan de mentorchauffeur. Zelf zei ik als mentor altijd: “Hier zijn de sleutels, succes!” Maar er zijn ook mentoren die de eerste klant zelf doen, zodat de nieuweling even aan de boordcomputer kan wennen etc. Je gaat meerdere dagen mee, dus er is tijd zat.

Hoeveel is meerdere dagen?
Dat verschilt, we mikken meestal op een week. Soms is er wel eens iemand bij die wat extra aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat diegene de kooiaap nog moet ontdekken. We hebben ook wel eens iemand gehad die al heel veel ervaring had met rijden en met meeneemheftrucks. Toen belde de mentor met de boodschap: “Ik wil hem de hele week wel meenemen, maar deze redt zich wel!”

Hoe bepaal je wie met welke mentorchauffeur meegaat?
We hebben verschillende mentorchauffeurs. Een aantal hebben een tautliner,  we hebben mentoren in het open werk en op de combi. In Elshout hebben we ook mentorchauffeurs voor de verschillende combinaties.

We kijken altijd naar wat voor type iemand is. We hebben vaak wel al een beeld (n.a.v. hoe iemand werkt in de loods). Het kan zijn dat je vanuit de loods in één keer het open werk inrolt. Het is net wat bij diegene past.

Wat heeft een perfecte chauffeur volgens jou voor persoonlijkheid? En over welke skills bezit die persoon? 
Iemand die zich niet druk maakt, alles prima vindt (zolang het natuurlijk in het redelijke blijft) en iemand die gevoel wat betreft de omgang met zowel mensen als met het materieel. Als je die combinatie hebt, kom je een heel eind. Met mensen om kunnen gaan is echt belangrijk. In sommige gevallen kan dat je vooral bij klanten veel tijd schelen.

Een mooi voorbeeld: Ik moest een keer op een vrijdag ergens lossen. Die man was helemaal in de stress omdat hij weg moest. Ik zei: kom we doen het even snel. Naderhand zei hij: Goh, we waren in tien minuten klaar. Ik zei klopt, wat is de haast? Die man had een nieuwe auto gekocht. Hij had een Volvo en kocht vanwege gezinsuitbreiding een grote Opel Zafira. Ik vertelde aan hem dat ik ook een Volvo had gehad en tegenwoordig ook een Opel reed. Toen hadden we het er even over. Twee weken later kwam ik op hetzelfde adres en was dezelfde meneer erg sikkeneurig. Hij zei: het gaat nog wel twee of drie uur duren, ga maar in je cabine zitten! Ik antwoordde dat dat prima was, maar dat ik even een vraag had: hoe bevalt je nieuwe Opel eigenlijk? M’n nieuwe Opel? Ik zei ja zo en zo we hadden het er twee weken terug over. Waarop hij reageerde met: oh, dat was jij! Er volgde een heel verhaal en binnen vijf minuten stond hij naast mijn auto. Nog eens tien minuten later had ik gelost.

Eigenlijk natuurlijk treurig dat het zo werkt. Maar het werkt dus wel!
We weten nu dat je een Opel rijdt en dat je een vriendin en twee kids hebt. Vertel, wat vind je nog meer leuk om te doen in je vrije tijd?
Ik heb inmiddels een Hyundai i30.

Vooral lekker met mijn vriendin en mijn kinderen zijn. Lekker stoeien en voetballen en natuurlijk muziek maken. Ik mag straks ook weer lekker los met korfballen.

Ik zit in het bestuur van de buurtvereniging en van de korfbal. Voor beiden zit ik in de activiteitencommissie. Met Pasen hebben we bijvoorbeeld Corona-proof paasei zoeken georganiseerd voor de kinderen en we doen eens in de zoveel tijd even een sport en speldag. Rond de kerst doen we voor de volwassenen meestal een gourmet. Buurtfeesten, dat soort dingen organiseren we. Ik zit bij Van der Werff trouwens ook bij de personeelsvereniging. Ik ben niet vies van een feestje.

Genoeg te doen dus! Bedankt voor je tijd.
Geniet van je jonge gezinnetje en succes in je nieuwe functie als chauffeurscoach Jesmer!

Wil je ons beter leren kennen?

Neem contact op met de afdeling HR voor al je vragen over werken bij Van der Werff of een specifieke vacature. Onze medewerkers zitten voor je klaar!

Ontwikkeld door Convident