Douwe, kun je wat meer over jezelf vertellen? Waar kom je vandaan, heb je een relatie?
Ik kom officieel uit Joure. Ik heb sinds mijn negentiende een fijne relatie. Mijn vriendin en ik wonen sindskort in Scharsterbrug. Daar hebben we drie jaar geleden een vrijstaande woning met uitzicht op de weilanden gekocht. Vervolgens zijn we twee jaar lang aan het klussen geweest. Het meeste hebben we zelf gedaan. De woning komt uit 1920. We hebben hem van binnen volledig gestript. We hebben er een uitbouw bij aangebouwd van twaalf bij drie meter. De wc hebben we opnieuw ingedeeld, de badkamer naar boven gebracht. Nieuwe vloeren en vloerverwarming erin. Nu moeten we even sparen om er vervolgens een nieuw dak op te plaatsen. We wonen er nu inmiddels bijna een jaar.

Zo, jij bent zo te horen een handige jongen. Hoe kwam je erbij om monteur te worden?
Ik ben vroeger een keer mee geweest met iemand op de vrachtauto. Dat vond ik geweldig. Sinds dat moment zat het in mijn hoofd dat ik chauffeur wilde worden. Toen ik wat ouder werd sleutelde ik veel aan brommers en scooters. Ik dacht: “Dit ligt me nog veel beter!” In de opleiding tot bedrijfsautomonteur kon ik beide werelden perfect combineren.
Hoe ben je vanuit daar bij Van der Werff terecht gekomen?
Via mijn opleiding tot tweede bedrijfswagenmonteur op het Friesland College heb ik bij een aantal bedrijven in Friesland stage gelopen. Eerst heb ik stage gelopen bij een aantal vrachtwagendealers. Het leek me leuk om bij een bedrijf te werken die een eigen garage had waarin het spul intern werd gerepareerd en onderhouden. Dankzij die wens kwam ik uit bij Van der Werff. Zij boden mij op mijn negentiende een werken leren contract aan. Sindsdien ben ik nooit meer vertrokken. Ik kreeg een vast contract en dat vond ik prachtig! Werken bij Van der Werff bevalt me goed. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk.
Sinds je negentiende al dus, dat is een lange tijd! Heb je ook de ruimte gekregen om door te groeien in je vak?
Ja, ik heb de halfjaar durende cursus hydrauliek en pneumatiek succesvol afgerond bij Van der Werff. Vorig jaar heb ik ook de cursus keurmeester gevolgd, sindsdien mag ik de (meeneem)heftrucks dus ook zelf keuren.
Moet jouw toekomstig nieuwe collega ook in staat zijn om de heftrucks zelf te keuren?
Nee, in principe behoort dat tot mijn takenpakket.
Hoeveel mensen in de werkplaats buigen zich specifiek over het onderhoud van de meeneemheftrucks?
Een tijd geleden maakte ik de switch van het sleutelen aan trailers en vrachtauto’s naar het sleutelen aan meeneemheftrucks. Destijds wilden de monteurs niet werken met de meeneemheftrucks, het leek de meesten van hen geen leuk karwei. Ik zag het juist als een uitdaging en was dus eerst de enige monteur die dit specifieke sleutelwerk deed. Omdat Van der Werff bleef groeien, kwamen er telkens meer meeneemheftrucks bij. Met die uitbreiding kreeg ik ook meer verantwoordelijkheden. Inmiddels werk ik al langere tijd samen met mijn naaste collega Harry. Wij zijn momenteel met zijn tweeën verantwoordelijk voor het onderhoud van alle meeneemheftrucks en we zoeken er nu dus een collega bij.
Wie werken er naast Harry en jij nog meer in de werkplaats?
We werken met een stuk of tien monteurs. De sfeer is altijd top! We kunnen goed met elkaar. Als er iets is, dan staan we voor elkaar klaar. We kunnen elkaar alles vragen. We werken hard en een lolletje en een grapje zitten er altijd in. We zijn een hecht team.
Dat klinkt als een fijne plek om te werken!
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik begin mijn werkdag om 07.30 en ik werk tot 17.00 uur. Voor mijn toekomstige nieuwe collega gelden dezelfde werktijden. Ik vervang ook af en toe wel eens een collega in de late dienst. Dan sleutel ik weer even aan trailers en vrachtauto’s.
Ik plan het onderhoud van de meeneemheftrucks zelf in, ik regel dit met de planning. Als er een chauffeur onderweg staat met een meeneemheftruck die stuk is of een storing heeft, coördineer ik dat ook. Meestal stuur ik er dan een externe garage of een dealer in de buurt naartoe. Ik houd ons magazijn ook bij. De onderdelen bestel ik en houd ik op voorraad. Ik sleutel zelf aan de meeneemheftrucks en ik keur ze naderhand. De collega waarnaar wij op zoek zijn hoeft dit niet te doen. Zijn of haar werk zal voornamelijk liggen in het onderhoud van de meeneemheftrucks.
Je noemde eerder dat het sleutelen aan meeneemheftrucks jou een uitdaging leek. Is het in de praktijk gebleken dat je daarin gelijk had?
Ja, meeneemheftrucks zijn erg compact. Er zit een bijzondere techniek achter. Omdat ze zo compact zijn, is het iedere keer weer een uitdaging om het spul voor elkaar te krijgen. Je moet er bij dit werk veel bij nadenken over hoe je de dingen aanpakt. Je moet vaak veel onderdelen loshalen om ergens bij te kunnen komen. Dat vind ik leuk! Bovendien mankeert er aan iedere machine weer iets anders, dat zorgt voor veel afwisseling.
Voor hoeveel meeneemheftrucks dragen jullie de verantwoording en hoelang ben je bezig met het onderhoud van één zo’n meeneemheftruck?
Ondertussen hebben we ongeveer honderddertig meeneemheftrucks en dit aantal blijft groeien. We zijn als transportbedrijf de marktleider betreft het werken met de meeneemheftruck in de Benelux. In principe worden de meeneemheftrucks ieder jaar gekeurd. Wanneer een meeneemheftruck binnenkomt voor onderhoud, kijken we hem altijd helemaal na. Als we tijdens het werk beschadigde hydrauliekslangen tegenkomen, vervangen wij deze slangen preventief. Datzelfde geldt voor de mast, als daar onderdelen versleten zijn vervangen en/of repareren wij deze ook. Hier kun je denken aan onderdelen als mastlagers en hefkettingen. Wanneer die hydrauliekslangen beschadigd raken, komt er roest op de mantel die eromheen zit. Dat roesten willen we met deze preventieve ingreep voorkomen. We willen immers niet dat er zo’n slang barst terwijl de chauffeur er mee aan het werk is, dan zit de hele weg onder de oliesporen. De chauffeur moet veilig op pad kunnen!
Verder plegen we tijdens een onderhoudsbeurt onderhoud aan de motor. We verversen de olie en plaatsen een nieuw oliefilter en nieuwe luchtfilters. De ene keer mankeert er meer aan dan de andere keer. Wanneer er veel onderhoud moet gebeuren, trekken we de meeneemheftruck gewoon voor de helft uit elkaar en gaan we zoveel mogelijk reviseren.
Met de nieuwere varianten meeneemheftrucks ben je binnen één dag meestal wel klaar. Met de oudere variant ben je zo drie dagen aan het sleutelen. Vooral met de hydrauliekslangen op de meeneemheftrucks ben je dus veel bezig, alles werkt bij zo’n meeneemheftruck immers op hydrauliek. De motor drijft alleen een pomp aan, voor de rest gebeurt alles op oliedruk.
Wat is voor jou het mooiste moment dat je hebt beleefd tijdens jouw tien trouwe dienstjaren bij Van der Werff?
Dat is de overgang van de oude naar de nieuwe werkplaats geweest. Ik heb natuurlijk langer dan acht jaar in de oude werkplaats gesleuteld. Sinds anderhalf jaar zitten we in de nieuwe werkplaats en dat is een enorme vooruitgang. In de oude werkplaats had ik maar beperkt de ruimte en werkte ik nog met een bok, de meeneemheftrucks moesten in zo’n bok op eigen kracht omhoog. Nu werk ik in een grotere ruimte en met twee hefkolommen (die komen uit de grond). Daarmee kan ik de meeneemheftrucks gemakkelijk optillen, om er vervolgens op gewenste hoogte aan te sleutelen. Binnenkort krijg ik ook nog een nieuwe werkbank. De gadgets en ruimte in nieuwe werkplaats maken mijn werk dagelijks lichamelijk een stuk minder zwaar.
Dat klinkt goed. Stel iemand leest dit en wil jouw collega worden. Welke ervaring en welke persoonlijke eigenschappen heb je volgens jou nodig om jouw collega te worden?
Je hebt sowieso een technische achtergrond nodig. Als je bij een loonwerker gesleuteld hebt of ergens anders als automonteur kom je al een heel eind. Dit werk is goed te leren. Je moet daarnaast technisch inzicht hebben en vooruit kunnen denken. Verder is het belangrijk dat je collegiaal bent. Als er iets is, is het belangrijk dat je het aangeeft. En een grapje en een grolletje zijn bij ons ook altijd welkom!
Je hebt een duidelijk beeld geschetst van jouw werk Douwe, bedankt daarvoor!
En wie ben jij als je niet werkt? Wat vind je leuk om te doen?
Voorheen deed ik altijd met dragraces mee. Ik heb meerdere scooters gehad om mee te racen. Voor zulke dragraces moet het allemaal zo licht en klein mogelijk zijn om zo snel mogelijk te gaan. Je legt bij de race honderdvijftig meter af in een zo snel mogelijke tijd. Ik ging vaak met een gang van 120 à 130 km per uur over de finish. Mijn snelste tijd was destijds 6.9 seconden!
Toen mijn vriendin en ik ons huis kochten ben ik daarmee gestopt. Het is namelijk best een dure hobby. Nu vind ik het vooral leuk om in mijn vrije tijd thuis aan mijn eigen auto te sleutelen en aan brommers en scooters. Toevallig heb ik een smeerkelder in mijn garage, dat is zo’n gat onder de vloer van waaruit je kunt werken aan je wagen. Die smeerkelder zat al in de garage toen we het huis kochten, prachtig!
Het klinkt alsof jij volledig op je plek bent zowel thuis als op je werk. Mooi om dat te horen Douwe. En het is natuurlijk wel logisch dat jij met zo’n vaart de finish over zoefde op jouw scooter, gezien jouw goede sleutelskills!
Lees je dit en wil je Douwe zijn nieuwe collega worden? Vacatures vind je hier.