Mathijs van Zwieten » Van der Werff Logistics

Vacatures filteren

  • Regio's

  • Vakgebied

  • Dienstverband

Stel vacature alert in Stel vacature alert in

Mathijs van Zwieten

Mathijs van Zwieten

Mathijs van Zwieten voor vrachtwagen

Mathijs van Zwieten: schaatser bij Team FrySk 

Mathijs is sportman en wordt gesponsord door Van der Werff Logistics. In dit artikel vertelt hij zijn verhaal  

Heerenveen | Mathijs van Zwieten (19) woont tot op de dag van vandaag bij zijn ouders op de boerderij. Hij groeide hier samen met zijn jongere zusje op. Toen hij rond zijn vijfde levensjaar zijn zwemdiploma’s behaalde startte de sportfanaat meteen met het beoefenen van twee andere sporten: voetbal en schaatsen. Op een gegeven moment bereikte hij een leeftijd waarop hij naar het vmbo kon gaan. Twee sporten bleken te veel om te combineren met school. Op schaatsgebied werden de toekomstperspectieven telkens serieuzer. Daarbovenop vond Mathijs het schaatsen vele malen leuker. Hij stopte met voetbal en maakte de keuze zich naast school (mbo niveau-4 Veehouderij) volledig te wijden aan het schaatsen. Hoe dit uitpakt(e) lees je hier.  

Momenteel schaatst Mathijs bij Team FrySk, een zeer gevarieerd opleidingsteam. Team FrySk is de tussenstap van de club naar de topteams. Van ieder niveau schaatst er wel iemand mee in dit team, zo traint Mathijs onder andere met de Nederlandse langebaanschaatser Marwin Talsma. Marwin traint hard en wil zich dit jaar laten plaatsen voor de Olympische spelen, hij is daarmee een voorbeeld voor Mathijs. „Het is inspirerend en leerzaam om met hem te trainen. Hij is een voorbeeld van hoe snel het ineens kan gaan!”

Team Frysk is onderverdeeld in verschillende teams. Een ervan richt zich op marathonschaatsen, de ander op langebaanschaatsen en er is een development team (dit is een team in opleiding voor het topteam). Mathijs richt zich zowel op het marathonschaatsen als op langebaanwedstrijden. 

Ambities 

De NK-afstanden hebben dit jaar al plaatsgevonden. Daar kon de jonge schaatser zich dit jaar nog niet voor plaatsen. Het NK-allround is daarentegen nog in de aantocht! Het is Mathijs zijn doel om zich daar dit jaar voor te plaatsen. Het NK-allround bestaat uit vier afstanden: de 500 en de 1500 meter en de 5 en 10 km.  

Mathijs zijn PR-tijden zijn: 
5 km: 06.53.64 minuten 
1500 meter: 01.54.64 minuten 

Als je het aan de schaatser zelf vraagt is dit nog niets vergeleken met de top. Maar voor hem als ‘man met lange adem (toegewijd aan de lange afstanden)’ zijn dit mooie tijden.  

Wat betreft het marathonschaatsen is dit Mathijs zijn eerste jaar in de beloftes. De belofte-divisie bevindt zich één niveau onder de top-divisie. De schaatser heeft als doel om dit jaar zoveel mogelijk punten te halen in de beloftes. Daarvoor moet hij zich volledig geven: „Met één marathon per weekend heb je iedere week wel een moment waarop je volledig tot het gaatje moet gaan. Een marathon bestaat uit 100 rondjes. De baan is 400 meter lang. Dit betekent dat ik tijdens een marathon 40 km afleg.” 

Als het Corona-technisch door kan gaan, reist Team FrySk eind januari 2022 naar Oostenrijk om daar de alternatieve Elfstedentocht te schaatsen plus een aantal andere wedstrijden op natuurijs. De alternatieve Elfstedentocht is zo’n 200 km. Voor Mathijs is deze afstand een primeur. Komende winter krijgt hij dus de kans om te ontdekken of een afstand zowel bij hem en zijn ambities past.  

Uiteraard zijn dit tussenstappen om zijn droom om aan de schaatstop te komen te verwezenlijken. Zijn andere ambitie is het vleesveebedrijf van zijn ouders overnemen. Deze laatste ambitie komt echter pas aan bod zodra Mathijs met schaats pensioen gaat. Als de leeftijden van schaatsers Sven Kramer (35) en Jorrit Bergsma (35) een goede graadmeter vormen voor de pensioenleeftijd van een schaatser, kan het dus nog even duren totdat Mathijs het familiebedrijf overneemt.  

Gezondheid als basis 

Om op niveau te schaatsen zijn er bepaalde gezondheid richtlijnen. Er zijn schaatsers die hier zeer strikt naar leven. Voor het niveau waarop Mathijs momenteel nog traint is dit nog niet nodig. Wel geeft de schaatser aan dat hij ’s winters van de alcohol afblijft. Hij vindt alcohol nuttigen überhaupt niet van meerwaarde voor zijn leven. De gewenste slaaptijd is rond de negen uur. Als hij een keer acht uur slaapt kan dit prima maar zodra het korter is ervaart Mathijs daar al snel negatieve gevolgen van.  

Het hebben van sociale contacten is voor veel mensen van meerwaarde op de gezondheid. Mathijs besteedt naast het meehelpen op de boerderij, schaatsen en leren graag tijd aan zijn vrienden. Een aantal van hen fietst op niveau, dit is handig! Zo kan hij de sociale momenten mooi combineren met momenten van training.  

Inspiratiebronnen 

In de schaatswereld heeft Mathijs zijn moeder veel bereikt. Haar prestaties fungeren als bron van inspiratie voor de jonge schaatser. 

„Rond 1977 reed mijn moeder haar eerste wedstrijd op houtjes op de Heerensloot in Heerenveen. Het ging om de natuurijswedstrijd Lyts Klein Thialf. Dit verliep zo goed dat mijn opa en oma haar daarna hebben aangemeld om te gaan schaatsen bij HardrijdersClub Heerenveen. Lyts Klein Thialf heeft mijn moeder twee keer gewonnen. Op haar dertiende werd ze in Den Haag Nederlands Kampioene allround langebaan en Nederlands Kampioene shorttrack bij de junioren D. Vanaf haar vijftiende werd mijn moeder opgenomen in Jong Oranje en kort daarna reed ze haar eerste Wereldkampioenschap junioren in Seoel. Op haar zeventiende kwam ze in de kernploeg met de volgende resultaten: 
– NK allround senioren: 2e in 1991 en 3e in 1998;
– NK marathon Nederlands Kampioene in 1994 en 1995;
– NK sprint senioren: 2e in 1994 en 1995 en 3e in 1997;
– WK sprint senioren: vijf keer deelgenomen van 1994 t/m 1998;
– WK afstanden senioren: 3e in 1996 op 1500 meter (Hamar) en 2e in 1997 (Warschau);
– Olympische spelen Nagano (Japan) in 1998: 17e op 500 meter en 15e op de 1000 meter. 

Mede dankzij mijn moeder koos ik voor de schaatssport!”  

Ook Nils van der Poel is een groot voorbeeld voor Mathijs. Nils is een Zweedse schaatser en hij heeft volgens Mathijs groot potentieel om de eerstvolgende Olympische Spelen te winnen. „Van der Poel is technisch gezien niet de beste schaatser. Het ziet er soms vreemd uit hoe hij schaatst. Toch beweegt de Zweed zich, ondanks zijn alternatieve manier van schaatsen, met hoge snelheid over het ijs. Dit vind ik een mooi voorbeeld voor iedereen: Nils laat zien dat je niet perfect hoeft te zijn om te kunnen floreren. Je kunt de beste zijn, als je je mindset maar traint. Zo zie je dat schaatsen maar deels over techniek gaat, er is karakter voor nodig! Je moet kunnen doorbijten. Als je schaatst en je gaat helemaal kapot, dan moet je door.” 

Sponsoring 

Ondernemer Theo van der Werff bevindt zich al lange tijd in dezelfde vriendengroep als Mathijs zijn vader. Via deze weg kwam er contact tussen de jonge schaatser en de mede-eigenaar van Van der WerffSindsdien wordt Mathijs gesponsord. Op zijn pak zie je Van der Werff Logistics en Frieseblaarkop staan. Frieseblaarkop is de naam waaronder zijn familie het vlees van de boerderij verkoopt. Naast zijn pak ontvangt Mathijs een bedrag waarmee hij zijn materiaal in goede staat kan houden. Mathijs is blij met de sponsoring en sluit dit artikel graag af met de volgende woorden:  
 
Theo en collega’s: ik nodig jullie van harte uit om een keer te komen kijken bij een wedstrijd of een marathon. Natuurlijk zie ik ook de lezers van dit artikel graag terug langs de schaatsbaan!

Mathijs van Zwieten voor vrachtwagen

Wil je ons beter leren kennen?

Neem contact op met de afdeling HR voor al je vragen over werken bij Van der Werff of een specifieke vacature. Onze medewerkers zitten voor je klaar!

Ontwikkeld door Convident