Vacatures filteren

  • Regio's

  • Vakgebied

  • Dienstverband

Stel vacature alert in Stel vacature alert in

Maak kennis met Marissa IJben

Maak kennis met Marissa IJben

We zijn aangeschoven in Heeg, in het huis van de ouders van Marissa IJben (19). Marissa, die zelf in Den Haag woont, is net terug uit Marseille waar ze een trainingskamp heeft gehad met haar ploeggenoten. Het is één van de vele reizen die ze dit jaar af zal leggen. Marseille, Tangier (Marokko), Andora (IT), Mallorca, Lanzarote: ze gaat overal heen. Marissa is namelijk zeilster in de ILCA6 klasse en dat gaat haar behoorlijk goed af. Sinds 2022 zeilt Marissa bij Team Allianz en traint ze samen met onder andere Marit Bouwmeester. Onlangs is Van der Werff Logistics sponsor geworden van Marissa en we vonden het hoog tijd om even kennis te maken! 

Marissa bij haar eigen ILCA 6 zeilboot in Mallorca

Marissa is geboren in het Friese Joure en heeft hier haar hele jeugd doorgebracht. Ze oefende veel sporten en hobby’s waaronder paardrijden, piano spelen maar ook zeilen. In Joure woonden ze aan het water en een Optimist (een type zeilboot) lag dan ook achter huis om te leren zeilen.  Spelenderwijs leerde Marissa, samen met haar zus Lisanne, om te sturen, wenden, oploeven en alles wat bij zeilen komt kijken. Al snel besloten ze om echt te leren zeilen bij de zeilschool in Langweer. Eén keer in de week werd er getraind. Maar het had niet veel gescheeld of Marissa was er al snel weer klaar mee. 

Marlies, haar moeder, vertelt: ‘’Tijdens een training lag ze stil in het water en ze kon er niet meer vandaan komen. Niemand hielp haar en ik ben er toen zelf maar heen gevaren om Marissa weer naar de kant te halen’’. ‘Ik ga nooit meer zeilen!’, was de heldere boodschap van Marissa. Lisanne ging wel door met zeilen en haalde haar volgende certificaat in Heeg. Vader Jan vroeg Marissa om het toch nog een keertje te proberen. En dat ging gelukkig goed. Beide dames vielen met de Optimist in de prijzen tijdens de wedstrijden van de WSH. En sindsdien zijn ze niet meer uit de boot te krijgen. 

Er werd veel in Heeg geoefend en dat leidde ertoe dat Marissa werd uitgenodigd bij het wedstrijdteam om de fijne kneepjes van het wedstrijdzeilen te leren. Marissa viel steeds in de prijzen waardoor ze werd opgenomen in de Jeugd Wedstrijden Zeilen (JWZ) organisatie. Daarnaast volgde ze trainingen bij het Regionaal Trainingscentrum Noord (RTC) op het starteiland bij Sneek. Hierdoor werd Marissa klaargestoomd voor het echte werk. Het wekelijkse recreatieve zeilen veranderde al snel in weekenden vol wedstrijden door het hele land. 

Via het JWZ/RTC kon ze meedoen met een combi-finale in Hoorn. Een finale waarin je het opneemt tegen de beste Optimist zeilers uit de andere regio’s. Marissa ging er naartoe met het idee om gewoon plezier te hebben en mee te doen. Maar het resultaat was dat ze door deze wedstrijd en andere nationale wedstrijden werd geselecteerd voor het jeugdteam van de Optimisten Club Nederland. Hier heeft Marissa 2 jaar in de jeugdploeg gezeten en 2 jaar in de kernploeg. Via deze weg kon ze ook geselecteerd worden voor het EK en het WK zeilen. 

Overstap naar de Laser

In 2017 was het voor Marissa tijd om over te stappen van de Optimist naar de Laser 4.7. De Laser zeilboot is een eenmansboot die tot een zeer populaire eenheidsklasse behoort. Dit houdt in dat elke Laser-boot bij wedstrijden identiek is, zonder enige onderlinge verschillen. Het draait dus puur om de vaardigheden van de zeiler om goed te kunnen presteren. 


De Laser
Er zijn diverse typen Laser boten. De Laser 4,7 is de boot met het minste zeiloppervlak (4,7 vierkante meter) en erg geschikt voor jeugdige zeilers. Hierna volgen de Laser Radiaal (5,76 m2), de Laser Standaard (7,06 m2) en de Laser Rooster (8,1 m2). 

Tegenwoordig wordt dit ook wel de International Laser Class Association (ILCA) genoemd. De klassen hierin zijn hetzelfde maar dan heten ze de ILCA 4 (4.7), de ILCA 6 (Radiaal) en de ILCA 7 (Standaard). De ILCA 6 en 7 zijn zelfs Olympische Sporten. Marit Bouwmeester maakte furore door met haar ILCA 6 goud te halen op de Spelen in Rio de Janeiro (2016) en diverse keren wereldkampioen te worden.

 

Marissa in april tijdens de Trofea Princesa Sofia op Palma de Mallorca. Foto is van  Sailingenergy en Trofeo sofia 

De overstap naar de Laser ging Marissa direct goed af. Ze vindt het fijn om alleen te varen. ‘’Je kunt je eigen koers varen en zelf bepalen wat je doet’’. Als we haar vragen naar het uitdagende aspect van deze sport dan zijn dat meerdere aspecten. ‘’Wat zeilen zo leuk maakt is dat elke wedstrijd anders is. De omstandigheden zijn altijd anders en je moet altijd strategisch nadenken. De ene keer speelt de stroming en golfslag een rol en de andere keer moet je weer rekening houden met de bewolking of de landelijke effecten. Je kunt bij deze sport slecht starten maar door strategische keuzes toch vooraan eindigen. Dit is ook de reden dat we op zoveel locaties moeten oefenen. Zodat we diverse omstandigheden kunnen trainen’’.  

In 2017 is Marissa geselecteerd voor het Nationale Training Team (NTT). Het NTT organiseert nationale trainingen en er worden nationale- en internationale wedstrijden bezocht. Na een korte periode in de Laser 4.7 is ze in hetzelfde jaar vrij snel overgestapt naar de Laser Radiaal (ofwel ILCA 6) en dus een groter zeil. Dit is de hoogste klasse voor vrouwen. Ze heeft van 2018 tot 2021 in het NTT gezeild.

Team Allianz

Marissa kreeg vanuit het NTT ook de mogelijkheid om mee te trainen met de zeilsters van Team Allianz en via deze weg is ze dan in 2021 officieel aangesloten bij Team Allianz. Het team wordt gezien als het keurkorps van topzeilers van het Nederlandse Watersport Verbond. Het bestaat momenteel uit onder andere 10 Olympische zeilers. Ze train hiert samen met 3 andere zeilsters, waaronder Marit Bouwmeester.

Haar grootste prestatie is tot nu toe toch wel de zesde plek op het WK U21 in Portugal. Haar doel dit jaar is om tijdens het WK U21 in Tanger (Marokko) in de top-3 te eindigen. In Augustus is het ISAF WK voor senioren in Den Haag en dan is het voor haar de echte test om te zien waar ze precies staat als jongeling in de seniorenklasse.

Haar uiteindelijke droom? ‘’Meedoen aan de Olympische Spelen 2028 in Los Angeles’’ zegt ze. ‘’Ik ben nog jong maar we gaan zien waar we over 5 jaar staan. Dromen mag altijd!’’

Sponsoring Van der Werff Logistics

Marissa vertelt dat ze erg blij is met de sponsoring van Van der Werff.In deze wereld moet je veel zelf regelen zoals het materiaal, onderhoud en inschrijfgeld. Sponsoren zijn dan erg welkom!’’. Enige uitdaging was het opplakken van de sticker, die natuurlijk wel recht op de boot gezet moest worden. Nou, dat is volgens ons prima gelukt Marissa. Ziet er prachtig uit! 

We wensen Marissa heel veel succes dit seizoen! Je kunt op de hoogte blijven door Marissa op Instagram te volgen op @marissaijben. We houden jullie natuurlijk op de hoogte van alle belangrijke toernooien en wedstrijden.

Wil je ons beter leren kennen?

Neem contact op met de afdeling HR voor al je vragen over werken bij Van der Werff of een specifieke vacature. Onze medewerkers zitten voor je klaar!

Ontwikkeld door Convident