Vacatures filteren

  • Regio's

  • Vakgebied

  • Dienstverband

Stel vacature alert in Stel vacature alert in

Maak kennis met Jan

Maak kennis met Jan

Jan Jorna

Jan Jorna al veertig jaar een begrip binnen Van der Werff Logistics

Van autopoetser tot interim-directeur

HEERENVEEN | Je hebt alleskunners en je hebt Jan Jorna. Van de vrachtwagencabine tot de bureaustoel en van autopoetser tot interim-directeur, Jan deed het allemaal bij Van der Werff Logistics in Heerenveen. Op papier staat hij dan wel al vijfenveertig jaar als werknemer te boek, maar eigenlijk zijn het er al veel meer. Voordat hij in 1976 aan de slag ging bij het bedrijf, kluste en werkte hij al jarenlang mee op het terrein van Van der Werff. ,,Eigenlijk is het begonnen toen ik de lagere school verliet”, herinnert Jan, die nu op de afdeling facturatie bezig is zich. ,,Ik heb het ook nooit anders gewild.”

In al die jaren werkte Jan op alle terreinen, bekleedde zowat alle functies binnen het bedrijf en zijn ze bij het bedrijf, naar eigen zeggen, ‘nog niet van me af’. ,,Nee, daarvoor vind ik het werk nog veel te leuk.

Het begon allemaal begin jaren zeventig in Wytgaard voor Jan. ,,Ik woonde tegenover het bedrijf”, zegt hij, terwijl hij eventjes wegkijkt en nadenkt. ,,De zoon van de eigenaar was een jaar ouder dan ik was, dus daar trok ik veel mee op. Zo kwam ik al vaak op het bedrijventerrein, wat toen nog lang zo groot niet was. Het terrein trok me, want er was altijd actie. Daar hield ik van. Al snel was ik daar om auto’s te poetsen en kleine klusjes te doen.”

Zestienjarige wegwijzer
Maar de kleine klusjes werden al snel wat grotere klussen. ,,Het doel was uiteindelijk om met de chauffeurs mee op rit te mogen. Dat was het mooiste. Ik kende op een gegeven moment alle routes in de provincie al uit mijn hoofd”, zegt hij met een lach. ,,Het mooie was dat ik met chauffeurs meereed die net begonnen waren. We hadden vijftien adressen in Den Haag en ik wist de routes precies. Dan reed ik mee op en neer naar Den Haag en vertelde ze hoe ze moesten rijden. Ik was pas zestien, maar ze vertrouwden me blindelings.”

Zijn studie had te lijden onder het ‘hart voor de zaak’, dat Jan al vroeg had. ,,Ik heb mijn diploma op de HBS net niet gehaald, maar ik kon wel per 1 juni 1976 aan de slag bij Van der Werff. Heel erg druk maakte ik mij dus niet om mijn studie. Ik kon op de vrachtwagen op pad en ik verdiende er geld mee, dus dat was prima. Maar ik ben eigenlijk nooit echt een chauffeur geweest.”

Jan had de havo afgerond, dus kon ook op andere plekken binnen het bedrijf worden ingezet. ,,Zodoende kwam ik op het kantoor terecht. Er was destijds een chauffeur in dienst die diskjockey was in een nachtclub. Hij moest zich op vrijdag voorbereiden op het weekend en op maandag uitslapen. Die twee dagen reed ik op de vrachtwagen, de andere drie dagen zat ik op kantoor.”

‘Van der Werff, met Jan’
En dus klinkt er al meer dan vijfenveertig jaar ‘Van der Werff, met Jan’ op het kantoor, wanneer de telefoon gaat en door Jan wordt opgenomen. ,,Er is veel veranderd in die tijd, maar dat zinnetje is altijd zo gebleven”, vertelt hij met een lach. Het grappige is dat ik heel veel mensen heb gesproken en ook ken, maar nog nooit heb gezien. Ik ben eens een klant tegengekomen waarmee ik veel belde. Toen ik mijn naam zei, reageerde hij met ‘Van der Werff, met Jan’. Zelfs bij andere bedrijven is het dus bekend hoe ik de telefoon opneem. Daar heb ik hard om moeten lachen.”

Op het kantoor begon Jan als planner. ,,Het scheelde dat ik wat ervaring had op de vrachtwagen. Ik kon me goed inleven in een chauffeur en zij wisten op hun beurt weer dat ik wist waar ik over sprak, als ik hun ritten inplande. Ik wist eigenlijk alles op een gegeven moment. Waar de ene chauffeur was, hoe laat een andere terug zou zijn en hoe lang weer een andere zou nodig hebben om heen en weer te kunnen. Ook thuis was ik er nog mee bezig en in de nacht werd ik regelmatig eens wakker gebeld door een chauffeur die vragen had. Het was druk.”

Meegroeien
Het bedrijf groeide door, verhuisde van Wytgaard naar Reduzum in 1979 en in 1999 naar Heerenveen. Alles veranderde binnen het bedrijf, maar Jan bleef Jan. ,,Ik kon ontzettend genieten van de vrijdagmiddagen in Reduzum. Dan haalden we bij de groenteboer een kratje bier en konden we heerlijk nazitten met collega’s. Soms zitten we hier met de oude garde bij elkaar op vrijdagmiddag, dan komen de oude en smeuïge verhalen weer op tafel. Daar geniet ik nog altijd van.”

Aanpassen aan de omvang van het bedrijf was voor Jan geen moeite, maar de technologische ontwikkelingen gingen snel. ,,Op een gegeven moment deden we alles met computers en dat was een flinke omschakeling voor mij. ,,Ik wist eigenlijk alles binnen het bedrijf, maar schreef niet alles op. Dat zorgde voor verwarring en mede daarom ben ik overgeplaatst naar de afdeling facturatie. Dat voelde als een degradatie, maar ik besef me nu dat dat het eigenlijk helemaal niet is. Het is een hele verantwoordelijke baan.”

De nieuwe functie als facturist kende genoeg voordelen. ,,Als ik nu het kantoor verlaat, dan laat ik het werk hier en pik ik het de volgende dag weer op. Dat was in mijn tijd als planner wel anders, dan ging je er bij wijze van spreken mee naar bed. Ik kan het nu ook zelf beter indelen. Als ik eerder weg wil, ga ik eerder weg. Als ik eerder wil beginnen, begin ik eerder. Dat is best lekker.”

Inmiddels heeft Jan de pensioengerechte leeftijd bereikt. Dat is een mooi moment om even stil te staan en terug te kijken naar wat Jan allemaal heeft gedaan en wat er is bereikt in al die jaren.  Van echt stoppen is geen sprake want alhoewel Jan een paar dagen minder gaat werken zal Jan toch nog regelmatig te vinden zijn op zijn vertrouwde plekje op de administratie.

 

 

Wil je ons beter leren kennen?

Neem contact op met de afdeling HR voor al je vragen over werken bij Van der Werff of een specifieke vacature. Onze medewerkers zitten voor je klaar!

Ontwikkeld door Convident